Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Pijana Zakonnica! Przepis na przepyszne ciasto robi w sieci furorę

24

Masz ochotę na coś słodkiego? Nie ma sprawy. Przedstawiamy... Pijaną Zakonnicę. To ciasto podbiło już serca internautów, teraz czas na Ciebie!

Pijana Zakonnica! Przepis na przepyszne ciasto robi w sieci furorę
Przepis na Pijaną Zakonnicę podbił serca internautów (YouTube)

To ciasto pokazuje, że nie trzeba wiele czasu i przygotowań, by zrobić coś słodkiego i pysznego. Pijana Zakonnica sprawi jednak, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz, więc miej się na baczności! A nazwa? Prawdopodobnie wzięła się z tego, że łączy biało-czarne warstwy z owocami zanurzonymi w alkoholu.

Ciasto Pijana Zakonnica. Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr śmietany 36 proc.
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 100 ml wódki lub nalewki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml wody
  • wiśnie w alkoholu (np. z nalewki)
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki śmietanki 36 proc.

Ciasto Pijana Zakonnica. Wykonanie:

  • Przygotuj biszkopt: Oddziel żółtka od jajek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier, a następnie stopniowo po jednym żółtku.
  • Całość cały czas miksuj.
  • Następnie dodaj do masy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Masę przelej do formy o wymiarach 25x40 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
  • Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
  • Gdy wyjmiesz biszkopt z piekarnika nie wyjmuj go z formy.
  • Zrób w nim dziurki (mniej więcej do połowy wysokości biszkoptu) przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki potrzebne na poncz poza alkoholem (3 łyżki kakao, 80 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 100 ml wody i wiśnie z nalewki) przełóż do rondelka.
  • Zagotuj i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj do nich alkohol.
  • Tak przygotowaną masę rozlej na wierzch biszkoptu.
  • Na niej rozłóż równomiernie wiśnie z nalewki.
  • Przygotuj masę śmietanową: żelatynę zalej 4 łyżkami chłodnej wody i poczekaj, aż napęcznieje.
  • Następnie dodawaj do niej po łyżce wrzątku i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
  • Śmietanę ubij z dodatkiem cukru, a następnie dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wylej na biszkopt w blaszce.
  • Wstaw do lodówki.
  • Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i podgrzej do momentu, aż się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę.
  • Poczekaj, aż polewa przestygnie, a następnie wylej ją na wierzch ciasta.
  • Całość schładzaj przez noc w lodówce.
  • Ciasto podawaj udekorowane dodatkową porcją wiśni z nalewki.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić