To ciasto pokazuje, że nie trzeba wiele czasu i przygotowań, by zrobić coś słodkiego i pysznego. Pijana Zakonnica sprawi jednak, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz, więc miej się na baczności! A nazwa? Prawdopodobnie wzięła się z tego, że łączy biało-czarne warstwy z owocami zanurzonymi w alkoholu.
Ciasto Pijana Zakonnica. Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 litr śmietany 36 proc.
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki kakao
- 80 g masła
- 100 ml wódki lub nalewki wiśniowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml wody
- wiśnie w alkoholu (np. z nalewki)
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 4 łyżki śmietanki 36 proc.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto Pijana Zakonnica. Wykonanie:
- Przygotuj biszkopt: Oddziel żółtka od jajek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier, a następnie stopniowo po jednym żółtku.
- Całość cały czas miksuj.
- Następnie dodaj do masy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
- Masę przelej do formy o wymiarach 25x40 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
- Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
- Gdy wyjmiesz biszkopt z piekarnika nie wyjmuj go z formy.
- Zrób w nim dziurki (mniej więcej do połowy wysokości biszkoptu) przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
- Pozostaw do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki potrzebne na poncz poza alkoholem (3 łyżki kakao, 80 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 100 ml wody i wiśnie z nalewki) przełóż do rondelka.
- Zagotuj i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj do nich alkohol.
- Tak przygotowaną masę rozlej na wierzch biszkoptu.
- Na niej rozłóż równomiernie wiśnie z nalewki.
- Przygotuj masę śmietanową: żelatynę zalej 4 łyżkami chłodnej wody i poczekaj, aż napęcznieje.
- Następnie dodawaj do niej po łyżce wrzątku i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
- Śmietanę ubij z dodatkiem cukru, a następnie dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę.
- Całość dokładnie wymieszaj i wylej na biszkopt w blaszce.
- Wstaw do lodówki.
- Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i podgrzej do momentu, aż się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę.
- Poczekaj, aż polewa przestygnie, a następnie wylej ją na wierzch ciasta.
- Całość schładzaj przez noc w lodówce.
- Ciasto podawaj udekorowane dodatkową porcją wiśni z nalewki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl