Pizza z patelni to kulinarny hit ostatnich miesięcy. Dzięki temu, że robiona jest na patelni ciasto zawsze wychodzi idealnie chrupiące. Przykryta drugą warstwą ciasta jest o wiele smaczniejsza. Spróbujcie sami!
Przepis na pizzę z patelni. Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- 100 g sera (startego lub w plastrach)
- 5 plastrów szynki
Czytaj także: Placki z bananem. Wyjątkowy przepis na prosty deser
Przepis na pizzę z patelni. Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, oliwę i wodę
- Zagnieć ciasto tak, by powstała gładka i elastyczna masa
- Podziel ciasto na dwie części
- Rozwałkuj pierwszą z nich w okrągły kształt nieco większy, niż twoja patelnia (krawędzie będą później zawijane)
- Na wierzch połóż szynkę, a na nią ser
- Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią część z szynką i serem
- Rogi zawijaj do środka, by całość była dokładnie połączona
- Patelnię nasmaruj oliwą i rozgrzej
- Smaż pod przykryciem po 5 minut z każdej ze stron
Czytaj także: Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC
I gotowe. Jeśli preferujesz wegetariańskie opcje, zamiast szynki doskonale sprawdzi się tu wędzone tofu. Jeśli masz dłuższą chwilę, ciasto możesz posmarować sosem do pizzy.
Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl