Czytaj także: Ślimaki pizzowe. Najlepsza przekąska na imprezę
Domowa pizza nie musi być czasochłonna i wymagać specjalistycznych składników. To klasyczne włoskie danie nie bez powodu w kraju swego pochodzenia uchodzi za przysmak biedoty. Przygotowując ją w domu, warto wykorzystać to co akurat zalega w naszej lodówce, resztka sera czy skrojony do połowy pomidor to idealne składniki. Natomiast na spód pizzy nada się stary chleb.
Pizza na starym chlebie. Potrzebne składniki:
- suchy, czerstwy chleb (około pół bochenka)
- pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego zależnie od preferencji)
- jajko
- sos pomidorowy
- ser żółty
ulubione składniki do pizzy według indywidualnego uznania
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza na chlebie. Sposób przygotowania:
- Chleb pokrój na kromki. Włóż do miski, zalej mlekiem i pozostaw do nasiąknięcia.
- Gdy chleb zwilgotnieje i w całości wchłonie mleko. Rozdrobnij kromki widelcem na drobne kawałki.
- Do masy z chleba wbij surowe jajko i połącz składniki. Dodaj szczyptę soli.
- Tak wyrobioną masę chlebową daj na blachę do pieczenia lub tortownicę wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem. Zapiekaj kwadrans w piekarniku w temp. 180 stopni.
- Na spód nałóż ulubione składniki i ponownie zapiecz całość, aż ser na pizzy się zarumieni.