Mimo że chipsy nie są typowym dodatkiem do pizzy, przygotowanie takiego wariantu włoskiej potrawy wcale nie jest skomplikowane. Wręcz przeciwnie – tłumaczymy krok po kroku, jak poprawnie ją przygotować tak, by wszystkie składniki smakowały wyśmienicie.
Przeczytaj także: Przepis na fit pizzę. Jeden tylko kawałek 50 kcal
Pizza z chipsami: potrzebne składniki
- duża łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- dwie szklanki startego sera mozarella
- szklanka białego sera cheddar
- mała czerwona cebula
- średnia miska chipsów ziemniaczanych
- pół szklanki zielonego sosu pesto
- ciasto na pizzę
Przeczytaj także: Działa jak narkotyk. Wykańcza mózg, uzależnia, obniża odporność
Pizza z chipsami: sposób przygotowania
- Równomiernie rozwałkuj ciasto tak, aby miało owalny kształt. Następnie dokładnie rozsmaruj na nim prawie całe pesto – zostaw tyle, żeby wystarczyło na sos do gotowej już potrawy.
- Posyp pizzę serem cheddar. Dokładnie umyj i obierz cebulę, a następnie pokrojoną podsmaż na patelni tak, aby się zeszkliła. Ułóż na nie wierzchu razem z chipsami.
- Połóż na pizzę ostatnią warstwę, czyli mozzarellę. Skrop ją kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
- Dokładnie wysmaruj blachę oliwą z oliwek, a potem posyp mąką. W ten sposób unikniesz przywierania ciasta. Rozgrzej piec do temperatury około 260 stopni Celsjusza, następnie rozpocznij pieczenie pizzy.
Przeczytaj także: Pizza w kubku. Chwila moment i gotowe. Ekspresowy przepis
Wyjmij pizzę z piekarnika po upływie około 12-15 minut, kiedy ciasto stanie się rumiane. Przed podaniem odczekaj co najmniej pięć minut, aby ciasto zdążyło ostygnąć. Następnie posmaruj wierzch cienką warstwą pesto.