Placki z cebuli to chrupiące i lekkie danie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Dzięki podsmażonej cebulce mają słodkawy posmak, któremu trudno się oprzeć. W dodatku są ekstremalnie szybkie i proste, bez problemu wykona je nawet kuchenny laik.
Czytaj także: Znudziły ci się schabowe? Spróbuj tych kotletów
Przepis na placki z cebuli. Potrzebne składniki
- 3 cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- Pieprz, sól
- Posiekany koperek
Przepis na placki z cebuli. Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i posiekaj drobno
- Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i cukrem
- Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Cebula puści aromatyczny sok, który nada plackom wyrazistości
- W drugiej misce roztrzep całe jajo
- Jajo wlej do cebuli, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj
- Dodaj koperek i ponownie wymieszaj
- Placki smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia
Placki smakują przepysznie podawane z kleksem kwaśnej śmietany lub - jeśli wolimy dietetyczną wersję - z jogurtem. Można je także przyozdobić świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.