Smakowite placuszki z cukinii. Są łatwe do przygotowania, delikatne, aromatyczne, no i tanie...o ile cokolwiek dzisiaj może być tanie. Cukinia jest dostępna oczywiście cały rok, jednak najświeższa i co za tym idzie najsmaczniejsza jest właśnie w drugiej połowie lata. Warto więc wykorzystać ten moment.
Placki z cukinii bez mąki. Potrzebne składniki:
- 130 g płatków owsianych
- 400 - 500 g cukinii
- 2 jajka
- 150-200 g fety (można zamienić na goudę lub mozzarellę)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki
- Olej do smażenia
Placki z cukinii bez mąki. Sposób przygotowania:
- Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami
- Do cukinii dodaj płatki owsiane, pozwól im pochłonąć wilgoć z cukinii (około 10 min)
- Wymieszaj ze sobą przyprawy, dodaj je do cukinii i płatków
- Do mieszanki dodaj jajka, wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto
- Na patelni porządnie rozgrzej olej (placki pochłoną wtedy znacznie mniej tłuszczu), łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż placki z obu stron na złoto (około 1-2 minuty z każdej strony)
- Gotowe placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
- Jeśli chcesz uniknąć smażenia, możesz rozprowadzić niewielką ilość oleju po dnie naczynia żaroodpornego, przelać całe ciasto do środka i wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni Celsjusza). Piecz około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty. Żeby upewnić się, że zapiekanka jest gotowa, wbij w nią wykałaczkę lub drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli będzie suchy, danie jest gotowe.
Smacznego! Placki będą doskonale się komponować np. z dipem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu naturalnego.
Zobacz także: Ceny noclegów nad polskim morzem. "Nawet poniżej 30 zł"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl