Placki ziemniaczane "gniazdka" to danie, które zawładnęło Instagramem. Są naprawdę ładne, a tak proste w wykonaniu! Podawać je można standardowo z kwaśną śmietaną. Ci, którzy należą do drużyny "placki ziemniaczane na słodko" będą zadowoleni z dodatku cukru lub musu jabłkowego. Ci, którzy wolą tradycyjną wersję podania, mogą wybrać kiszone ogórki, świeże warzywa czy koperek.
Placki ziemniaczane "gniazdka". Składniki:
- 1 kg dłuższych ziemniaków
- jajko
- pół szklanki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- śmietana do podania
Czytaj także: Jajecznica po rosyjsku. Sekret wschodniej kuchni
Placki ziemniaczane "gniazdka". Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj
- Przy pomocy maszynki do robienia makaronu z warzyw pokrój odpowiednio ziemniaki
- Z tak przygotowanym warzywem obchodź się ostrożnie, by paski się nie połamały
- Jajko roztrzep z solą i pieprzem, zamocz w nim porcję ziemniaków, a później obsyp ziemniaki mąką
- Na rozgrzany głęboki olej połóż porcję opanierowanych paseczków od góry zawijając przy tym gniazdka
- Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
Zobacz także: Pyszna zapiekanka: Trzy składniki i obiad gotowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl