Chyba nie ma osoby, która nie ucieszyłaby się na widok gorących, chrupiących placków ziemniaczanych. Składniki na to danie praktycznie zawsze można znaleźć w spiżarce, w dodatku przygotowuje się je błyskawicznie. Spróbujcie dodać do placków jeden nieoczywisty składnik - majonez. Kiedy ich posmakujecie, już nigdy nie będziecie chcieli wrócić do klasycznej wersji.
Przepis na placki ziemniaczane inaczej. Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 małe jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki majonezu
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Przepis na placki ziemniaczane inaczej. Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym
- Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody
- Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj cebulę, a ząbki czosnku posiekaj lub przeciśnij przez praskę
- Ziemniaki przełóż do miski, dodaj cebulę i czosnek, łyżkę majonezu, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Na patelni rozgrzej olej
- Placki smaż po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złociste
- Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Tak przygotowane placki można podawać na wiele sposobów - z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem, sosem gulaszowym, pieczarkowym bądź bez niczego. W każdej odsłonie będą równie pyszne. Smacznego!