Placki ziemniaczane lubi każdy jednak nie każdy wie jak je przyrządzić. Na szczęście swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się najsłynniejsza polska restauratorka - Magda Gessler.
Placki ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 12 procent
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:
- ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach
- cebulę obierz i również zetrzyj na najmniejszych oczkach
- masa ziemniaczana zacznie wydzielać wodę - odsącz jej nadmiar na sitku
- połącz ziemniaki cebulę
- do masy dodaj jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- dodaj łyżkę śmietany, sól i pieprz i ponownie wymieszaj
- placki smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe. Smacznego! Wypróbuj także naszego przepisu na kotlety jajeczne oraz ogórki małosolne.
Zobacz także: Niezawodny przepis na sernik z truskawkami i białą czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: