Przepis na placki ziemniaczane zna chyba każdy. Te jednak nie są takie, jak wszystkie. Dzięki twarogowi i suchym drożdżom są bardziej miękkie i delikatne, nie łamią się. Dzięki warzywom w środku danie to dostarcza ci dwie z 5 potrzebnych porcji warzyw dziennie. Ci, którzy dbają o linię mogą się skusić na to danie ze względu na wysoką zawartość białka.
Czytaj także: Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Przepis na placki ziemniaczane inaczej. Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- zielona papryka
- czerwona papryka
- cebula
- pomidor
- natka pietruszki
- szczypior
- szklanka twarogu
- 4 starte ziemniaki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka suchych drożdży
- olej do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane inaczej. Wykonanie:
- Jajka wbij do miseczki i miksuj przez minutę, dodaj sól, cukier, drożdże i zamieszaj
- Następnie dodaj mleko, wodę, mąkę i miksuj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się nie połączą
- Przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie zamieszaj ciasto szpatułką
- Papryki, pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę i szczypior posiekaj również na drobno
- Dodaj warzywa do ciasta, wymieszaj
- Dodaj do masy starte ziemniaki i twaróg, wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły
- Na patelni rozgrzej olej, wylej część masy i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
Czytaj także: Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC
Zobacz także: Pyszna zapiekanka: Trzy składniki i obiad gotowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl