Popularny kucharz i podróżnik Robert Makłowicz wybrał się ostatnio na Podlasie. Nie od dziś wiadomo, że Podlasie słynie z dań ziemniaczanych, dlatego kucharz postanowił pokazać swoim widzom, jak przygotowuje placki ziemniaczane. Jak podkreśla Makłowicz, najważniejsze jest, by ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. "To powinny być włókna, powinno się tę ziemniaczaną chrupkość czuć" - podkreśla Makłowicz.
Przepis na placki ziemniaczane wg Makłowicza. Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków - najlepiej z Podlasia!
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 mała cebula
- sól gruboziarnista do smaku
- olej do smażenia
Czytaj także: Przepis na burgera a'la Gordon Ramsay
Przepis na placki ziemniaczane wg Makłowicza. Wykonanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać.
- Następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
- Dodać jajko, mąkę i doprawić solą.
- Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.
Robert Makłowicz podaje placki ziemniaczane z sosem z prawdziwków!
Czytaj także: Przepis na sernik z wiaderka. Lekki i puszysty deser
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.