Kuchnia francuska ma wielu zwolenników i właściwie w każdej kawiarni, które bazuje na jej przepisach, możemy zamówić dwa charakterystyczne tosty - croque monsieur oraz croque madame. Temu drugiemu skusić się dała sama Maryla Rodowicz.
Gwiazda przekonuje jednak, że najsmaczniejsze będą tosty przyrządzone w domowym zaciszu. Dlatego na swoim TikToku zamieściła przepis na ich wykonanie. Internauci zwracają jednak uwagę na jedno - Rodowicz w swoim przepisie stosuje domowy beszamel, na który...nie podaje nigdzie receptury! Na pytania fanów piosenkarka odpowiada obietnicą, że niebawem zamieści właściwy przepis.
Czytaj także: Domowy ketchup Maryli Rodowicz - idealny do zapiekanek!
Gwieździe można zarzucić pewną niekonsekwencję - poprzednio opublikowała przepis na domowy ketchup i zaznaczyła, że niebawem zamieści przepis na zapiekanki, które idealnie do niego pasują. To było ponad 2 tygodnie temu, a przepisu na zapiekanki nadal brak. Pojawił się za to przepis na tosty, które absolutnie nie współgrają z ketchupem. Kto wie, może w ten sposób Maryla Rodowicz chce zaostrzyć apetyt swoich obserwatorów?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Croque madame z przepisu Maryli Rodowicz - składniki:
- Chleb tostowy, najlepiej domowy
- domowy beszamel,
- kilka plasterków pieczonego indyka,
- ser Gruyere,
- jajko sadzone,
- masło,
- posiekany szczypiorek,
- przyprawy: sól, pieprz
Croque madame z przepisu Maryli Rodowicz - sposób przyrządzenia:
- Tost smarujemy beszamelem. Na to kładziemy ser Gruyere i dwa plasterki indyka.
- Bierzemy kolejny tost, smarujemy beszamelem i tym beszamelem do dołu przykładamy go na tosta z serem i indykiem.
- W ten sposób przygotowanego tosta kładziemy na rozgrzane na patelni masło. Obsmażamy obustronnie na złocisty kolor.
- Na to kładziemy jajko sadzone, solimy i pieprzymy a następnie posypujemy szczypiorkiem
i gotowe! Tak przygotowanego tosta najlepiej jest zaserwować w towarzystwie mixu sałat z sosem winegret. Jeśli nie macie czasu bądź zabrakło Wam jajek - zawsze możecie przyrządzić croque monsieur, który od madame różni się właściwie jedynie brakiem tego jajecznego składnika.