"Pokusa Janssona" (Janssons frestelse) to zapiekanka będąca jednocześnie jednym z najpopularniejszych dań w Szwecji. Nie wiadomo skąd wzięła się charakterystyczna nazwa tej zapiekanki, a w różnych miejscach znane są różne historie. Jedna wersja opowiada o tym, że zapiekanka została pokazana w filmie z lat 20. XX wieku o tym samym tytule.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Podobna zapiekanka jest znana również w Finlandii. W oryginalnym przepisie używane są marynowane moskaliki (szproty marynowane), ale można je zastąpić anchois, które są o popularniejsze i łatwiej dostępne.
"Pokusa Janssona". Potrzebne składniki:
- 80 g masła
- 2 puszki anchois
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 gramów bułki tartej
- sól i pieprz
- koper
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
"Pokusa Janssona". Sposób wykonania:
- ziemniaki obierz i pokrój w słupki
- cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie podsmaż na łyżce masła
- w naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę
- ostatnią warstwą powinny być ziemniaki
- ziemniaki polej śmietaną, posyp solą oraz pieprzem
- na wierzch wysyp bułkę tartą
- na wierzchu na ziemniakach połóż małe kawałki masła.
- zapiekankę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut
- zapiekankę podawaj gorącą ze świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.