Salsa to jedna z pyszniejszych wizytówek kulinarnych Meksyku. Ten aromatyczny, często pikantny sos podawany na zimno idealnie komponuje się z nachosami, ale nie tylko. Pysza salsa wg Jamiego Olivera będzie idealnie pasować także m.in. do ryb czy mięs z grilla, którym doda wielowymiarowego smaku.
Czytaj także: Przepis na owsiankę Mulan. Cieszy się, że cię widzi
Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera. Potrzebne składniki
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 duży pęczek świeżej kolendry
- 1 cebula
- 2 świeże papryczki jalapeno lub zielone chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 limonki
- Oliwa z oliwek
Czytaj także: Babciny placek z wiśniami. Zawsze wychodzi!
Przepis na pomidorową salsę wg Jamiego Olivera. Sposób przygotowania
- Drobno posiekaj pomidory i kolendrę (razem z łodygami) i umieść w dużej misce.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę
- Usuń pestki i drobno posiekaj papryczki chilli.
- Obierz i posiekaj lub przepuść przez praskę ząbek czosnku. Wszystko umieść w misce
- Wyciśnij sok z limonki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą morską, czarnym pieprzem i w razie potrzeby większą ilością soku z limonki.
Salsę można podawać od razu lub przykryć i odstaw na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Smacznego!