To przepis, który spodoba się wszystkim fanom słodkich babeczek. Deser przypadnie do gustu nie tylko osobo dorosłym, ale i dzieciom. Dzięki swoim wyjątkowym składnikom idealnie nada się dla wegan.
Czytaj więcej: Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa
Babeczki pomidorowe to idealny deser. Wypróbuj nasz przepis
Masz dość oklepanych przepisów na tradycyjne babeczki? Wypróbuj oryginalne połączenie z pomidorami. Deser świetnie smakuje do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 600 gramów pomidorów z puszki, zmiksowanych
- 2 banany
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki sody
- 4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
Przepis na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 3-5 łyżeczek gorącej wody
Sposób przyrządzenia:
- Przygotuj swój blender. Do jego naczynia wlej pomidory z puszki (600 g) i dokładnie je zmiksuj.
- Następnie dodaj do tego dwa banany, cukier, olej i znów miksuj przez chwilę, aż do otrzymania gęstego kremu.
- W metalowej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
- W dalszym kroku wlej do nich zblendowane wcześniej pomidory i banany. Następnie całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką kuchenną. Nie rób tego zbyt długo, przestań mieszać, kiedy tylko składniki się połączą.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wybierz opcję grzania - góra / dół.
- Wyłóż blachę na babeczki specjalnymi papilotkami. Do każdej z formy wlej łyżką porcję ciasta. (Uwaga: Polecamy do jednej papilotki wlewać około 2 duże łyżki ciasta).
- Piecz w piekarniku przez około 16-18 minut. Wyciągnij babeczki po tym, jak uzyskają złotawy kolor.
- Przygotuj lukier. Polej nimi babeczki, kiedy wystygną.
- Smacznego.