Niewielu lubi zawijać gołąbki, choć wielu lubi je jeść. Dlatego przepis na gołąbki dla leniwych warto znać. Jest to zapiekanka z tymi samymi składnikami, co zwykłe gołąbki, ale w formie innej niż standardowa. Smak ten sam a ile mniej roboty!
Czytaj także: Zdrowa pizza. Niewiarygodne, z czego jest zrobiona
Przepis na gołąbki leniwe. Składniki:
- główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego
- 600 g ugotowanego ryżu
- 50 ml oleju
- 600 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
Czytaj także: Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem
Przepis na gołąbki leniwe. Wykonanie:
- 7-8 liści kapusty zblanszuj jak do normalnych gołąbków
- Ryż wymieszaj z miseczce z mielonym mięsem, dopraw
- Przygotuj wysoką blaszkę do pieczenia lub brytfankę
- Spód naczynia wysmaruj olejem
- Na sam dół połóż jeden z liści kapusty, możesz liść podzielić na mniejsze części, by równomiernie go rozłożyć
- Później wyłóż część mięsa z ryżem, przykryj go liściem kapusty, polej częścią passaty
- Powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników, grubość warstw zależy od twoich upodobań
- Ostatnia warstwa powinna zakończyć się kapustą zalaną passatą
- Przykryj blaszkę folią aluminiową
- Piecz w 180 stopniach ok. 60-80 minut
Czytaj także: Przepis na cynamonowe naleśniki. Prawdziwa rozkosz
Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl