Ziemniaki po cabańsku to danie pochodzące z Chrzanowa. Nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy zamieszkiwali niegdyś okolice tego miasta. Tam tradycyjnie przygotowuje się je w naczyniu żeliwnym na ognisku, ale równie smaczne będzie z piekarnika. Spróbujcie sami!
Przepis na ziemniaki po cabańsku. Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 400 - 500 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 200 g młodej kapusty
- 2 cebule
- 3 marchewki
- Pęczek natki pietruszki lub koperku
- 2 - 3 duże liście kapusty
- Sól, pieprz do smaku
Przepis na ziemniaki po cabańsku. Sposób przygotowania
- Warzywa obierz, umyj i osusz
- Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę w piórka, a liście kapusty poszatkuj
- Boczek i kiełbasę pokrój na plasterki
- Spód i boki naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku
- Na boczku ułóż surowe ziemniaki, a nich pokrojoną marchewkę. Posyp wszystko solą i pieprzem
- Następnie ułóż warstwę kiełbasy, na to cebulę, a na koniec poszatkowaną kapustę. Wierzch posyp koperkiem lub natką pietruszki i posyp ponownie solą i pieprzem
- Tak przygotowaną zapiekankę przed włożeniem do piekarnika przykryj liśćmi kapusty
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 1 godzinę
Po nałożeniu na talerz ziemniaki po cabańsku możesz posypać dodatkowo koperkiem. Opcjonalnie podawaj je z sosem jogurtowym lub np. czosnkowym. Smacznego!
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: