Przepis na penne all'arrabbiata jest szalenie prosty. To danie kuchni włoskej jest nieco pikantne, dlatego z pewnością zaskarbi sobie sympatię osób lubiących ostre jedzenie.
Do wykonania tego dania nie potrzebujesz wielu składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Czas wykonania jest bardzo krótki, a efekt będzie powalający.
Penne all'arrabbiata. Potrzebne składniki:
- 200 g makaronu penne
- puszka pomidorów bez skórki (wraz z zalewą)
- 1 długa czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki (do posypania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Penne all'arrabbiata. Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniem na opakowaniu
- Na patelni rozgrzej oliwę
- Wrzucić drobno posiekany czosnek oraz posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli
- Czosnek i papryczkę smaż przez ok. minutę
- Wlej pomidory z puszki
- Dodaj sól i pieprz
- Gotuj ok. 10 minut aż wszystko zgęstnieje
I gotowe! Na końcu przeżuć makaron do sosu i smaż przez ok. 3 minuty. Posiekaną pietruszką obsyp gotowe danie.
Zobacz także: Kapary w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: