Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Pomysł na śniadanie? Tę pastę pokocha cała rodzina

7

Wystarczy kilka minut, żeby przyrządzić świetny dodatek do kanapek. Co więcej, możesz do tego wykorzystać resztki obiadowe. Mowa o paście z kurczaka, która idealnie sprawdzi się czy na przekąskę, czy na drugie śniadanie dla dziecka.

Pomysł na śniadanie? Tę pastę pokocha cała rodzina
Pasta z kurczaka smakować będzie wszystkim domownikom (Pixabay)

Powrót do szkoły nie wszystkich cieszy. Może być też powodem zmartwień u rodziców, którzy muszą wspinać się na wyżyny pomysłowości, jeśli chodzi o jedzenie dla dzieci. Kanapka z serem? Kanapka z szynką? I tak w kółko. Pasta z kurczaka będzie tutaj prostą i smaczną alternatywą.

Co więcej - do przygotowania pasty z kurczaka wystarczą nam resztki zalegające w naszej lodówce!

Pasta z kurczaka, podobnie jak pasta jajeczna, ma same zalety: jest tania, łatwa w przyrządzeniu a do tego smaczna i zdrowa! Wystarczy zajrzeć do lodówki, żeby upewnić się czym dysponujemy - resztkami kurczaka z gotowania bulionu a może pieczonym kurczakiem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Spróbowali polskiego jedzenia. "Zakochali się w nim zupełnie"

Mięso nie jest tutaj tak ważne, jak ważne są przyprawy. Z nimi warto nie przesadzać, bo łagodny żołądek dziecka może różnie zareagować. Zamiast pieprzu i ostrej papryki - sięgnijmy po musztardę, majonez i korniszony.

Mięsna pasta do kanapki. Szybka i pożywna przekąska

Do wykonania pasty potrzebujemy 150 g mięsa z kurczaka obranego ze skóry, 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, 1-2 korniszonów, pół pęczka szczypiorku, opcjonalnie 4 ugotowane jajka, a do smaku sól i pieprz.

Mięso należy rozdrobnić z pomocą widelca na jak najmniejsze kawałki i przełożyć do dużej miski. Na tarce o grubych oczkach ucieramy jajka i korniszony, które dodajemy do mięsa. Szczypiorek siekamy i wrzucamy do miski.Następnie do miski wrzucamy musztardę i majonez. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pasta najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, plastrami dojrzałego pomidora czy liściem dowolnej sałaty. Można ją też udekorować ogórkiem i np. koperkiem.

Pasta zarówno w konsystencji jak i w smaku może przypominać pasztet, ale jej przyrządzenie jest znacznie łatwiejsze, składniki nie są zbyt przetworzone, dzięki czemu zachowują swoje właściwości, witaminy i minerały.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić