Pomysł na śniadanie? Tę pastę pokocha cała rodzina

7

Wystarczy kilka minut, żeby przyrządzić świetny dodatek do kanapek. Co więcej, możesz do tego wykorzystać resztki obiadowe. Mowa o paście z kurczaka, która idealnie sprawdzi się czy na przekąskę, czy na drugie śniadanie dla dziecka.

Pomysł na śniadanie? Tę pastę pokocha cała rodzina
Pasta z kurczaka smakować będzie wszystkim domownikom (Pixabay)

Powrót do szkoły nie wszystkich cieszy. Może być też powodem zmartwień u rodziców, którzy muszą wspinać się na wyżyny pomysłowości, jeśli chodzi o jedzenie dla dzieci. Kanapka z serem? Kanapka z szynką? I tak w kółko. Pasta z kurczaka będzie tutaj prostą i smaczną alternatywą.

Co więcej - do przygotowania pasty z kurczaka wystarczą nam resztki zalegające w naszej lodówce!

Pasta z kurczaka, podobnie jak pasta jajeczna, ma same zalety: jest tania, łatwa w przyrządzeniu a do tego smaczna i zdrowa! Wystarczy zajrzeć do lodówki, żeby upewnić się czym dysponujemy - resztkami kurczaka z gotowania bulionu a może pieczonym kurczakiem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Spróbowali polskiego jedzenia. "Zakochali się w nim zupełnie"

Mięso nie jest tutaj tak ważne, jak ważne są przyprawy. Z nimi warto nie przesadzać, bo łagodny żołądek dziecka może różnie zareagować. Zamiast pieprzu i ostrej papryki - sięgnijmy po musztardę, majonez i korniszony.

Mięsna pasta do kanapki. Szybka i pożywna przekąska

Do wykonania pasty potrzebujemy 150 g mięsa z kurczaka obranego ze skóry, 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, 1-2 korniszonów, pół pęczka szczypiorku, opcjonalnie 4 ugotowane jajka, a do smaku sól i pieprz.

Mięso należy rozdrobnić z pomocą widelca na jak najmniejsze kawałki i przełożyć do dużej miski. Na tarce o grubych oczkach ucieramy jajka i korniszony, które dodajemy do mięsa. Szczypiorek siekamy i wrzucamy do miski.Następnie do miski wrzucamy musztardę i majonez. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pasta najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, plastrami dojrzałego pomidora czy liściem dowolnej sałaty. Można ją też udekorować ogórkiem i np. koperkiem.

Pasta zarówno w konsystencji jak i w smaku może przypominać pasztet, ale jej przyrządzenie jest znacznie łatwiejsze, składniki nie są zbyt przetworzone, dzięki czemu zachowują swoje właściwości, witaminy i minerały.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić