Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese to fajna alternatywa dla obiadu. Możesz podjeść je podczas seansu filmowego w domu, a będziesz pełna jak po dobrym obiedzie. I do tego ten smak. Niebo w gębie!
Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese. Składniki:
- ząbek czosnku 1 sztuka
- mięso mielone z indyka 250 gramów
- słoiczek przecieru pomidorowego z ulubionymi przyprawami
- 1 opakowanie posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie
- gęsty jogurt 150 mililitrów
- świeża bazylia 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese. Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Drobno pokrój czosnek.
- Przesmaż mięso na oliwie przez kilka minut do momentu gdy przestanie być różowe.
- Dodaj 200 ml wody, słoiczek przecieru pomidorowego i ulubione przyprawy.
- Wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 5 min.
- Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Zestaw sos z palnika do ostudzenia.
- Rozwiń rulon ciasta francuskiego.
- Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm.
- Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu.
- Zawiń tak, aby powstały trójkąty.
- Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, taka by nie otworzyły się w trakcie pieczenia.
- Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek.
- Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto.
- W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem.
- Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: