Czekoladowy deser świetnie sprawdzi się na pikniku, czy jako dodatek do lunchboxu. Batonik może być również świetnym pomysłem na przekąskę po obiedzie. Wykonanie go zajmuje zaledwie 20 minut i potrzeba jedynie 5 składników.
Czekoladowe batony z orzechami. Potrzebne składniki:
- 140 g orzechów
- 240 g czekolady 70% (2 i 1/3 tabliczki)
- 215 g masła orzechowego (ok. 6 czubatych łyżek)
- 130 g syropu klonowego (ok. 1/3 butelki)
- 50 g oleju kokosowego (1,5 łyżki)
Czekoladowe batony z orzechami. Sposób przygotowania:
- Pokrusz orzechy
- Czekoladę, syrop klonowy i olej kokosowy przełóż do miski
- Składniki możesz roztopić w kąpieli wodnej lub w minutę w mikrofalówce (moc 650 W)
- Wyjmij miskę i wymieszaj zawartość do uzyskania jednolitej czekoladowej masy
- Dodaj pokruszone orzechy
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
- Wylej na formę przygotowaną masę
- Wygładź ją dokładnie i wstaw do lodówki na ok. godzinę
I gotowe! Po tym czasie wyjmij formę do pieczenia i pokrój ją ostrym nożem. Batony najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupiony
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl