Nie wszyscy lubią stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad. Risotto pomidorowe to idealny pomysł na szybkie danie. Wykonanie go nie zajmie ci dużo czasu. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w większych sklepach.
Prosty przepis na risotto pomidorowe. Potrzebne składniki:
- 200 gramów ryżu do risotto (Arborio, Carnaroli)
- 0,5 litra bulionu
- Pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 gramów pomidorów z puszki
- 20 gramów parmezanu lub sera grana
- Bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Cukier
Prosty przepis na risotto pomidorowe. Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
- Na patelnie wlej 2 łyżki oliwy i dodaj posiekane warzywa
- Kiedy cebula zrobi się miękka dodaj ryż i smaż kolejne kilka minut (pilnuj, żeby ryż nie przywarł do garnka)
- Wlej chochlę bulionu, a kiedy ryż wchłonie wywar, wlej kolejną chochlę
- Wszystko dobrze wymieszaj i po 5 minutach dodaj pomidory z puszki
- Dodaj sól i pieprz do smaku
- Wlej kolejną porcję bulionu i wszystko wymieszaj
- Duś pod przykryciem aż ryż zrobi się miękki
- Dodaj posiekane listki bazylii i parmezan
I gotowe. Risotto pomidorowe jest bardzo sycące i naprawdę smaczne. Po takim obiedzie warto pozostać we włoskich klimatach. Świetnym pomysłem na deser będzie tiramisu, które można zrobić w 30 minut.
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl