Cukinię można faszerować mięsem, warzywami, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Dodanie ostrzejszych przypraw świetnie sprawdzi się zimą - taki obiad może się świetnie sprawdzić jako rozgrzewający posiłek. Zaletą tego dania jest czas jego przygotowania. Faszerowane cukinie przyrządza się szybko i potrzebujesz do tego niewielu składników.
Przepis na faszerowaną cukinię. Potrzebne składniki:
- 1 duża cukinia
- pół szklanki posiekanej cebuli
- pół szklanki pokrojonej papryki
- Puszka krojonych pomidorów
- 100 g ryżu
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- ser mozzarella (1 kulka)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na faszerowaną cukinię. Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
- Na patelni podgrzej łyżkę oliwy
- Posiekaj czosnek, cebulę i wrzuć je na patelnię
- Dodaj paprykę, posiekaną natkę pietruszki i pomidory z puszki
- Dodaj sól i pieprz do smaku
- Duś pod przykryciem przez 7 minut
- W międzyczasie ugotuj 100 g ryżu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
- Ugotowany ryż przełóż na patelnię
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Przekrój cukinię wzdłuż i wydrąż pestki
- Wypełnij cukinię farszem
- Pokrój mozzarellę na cienkie plasterki i przykryj nimi farsz na cukinii
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia i ułóż na nim dwie połówki cukinii
- Piecz w piekarniku przez 25 minut
I gotowe! Faszerowane cukinie możesz podawać ze świeżą sałatka z pomidorami, cebulą i avocado. Do takiego obiadu będą również pasować pieczone ziemniaki.
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.