Tradycyjne falafele są przygotowywane w dużej ilości tłuszczu. Jeśli jednak zależy Ci na nieco zdrowszej wersji obiadu, kotlety z ciecierzycy możesz przypiec w piekarniku lub na patelni teflonowej na małym ogniu. Przygotowanie tego dania nie zajmie ci dużo czasu.
Przepis na kotlety z ciecierzycy. Potrzebne składniki:
- 400g ciecierzycy w słoiku
- Pół natki pietruszki
- Bułka tarta do obtoczenia
- 3 łyżki oleju
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 cebule
Przepis na kotlety z ciecierzycy. Sposób przygotowania:
- Zblenduj ciecierzycę, cebulę i czosnek
- Dodaj sól, kumin, pieprz i posiekaną pietruszkę
- Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj kulki
- Na patelnię wlej olej
- Na rozgrzany olej wyłóż uformowane kotleciki
- Smaż aż kotlety nabiorą złocistego koloru
I gotowe. Kotlety z ciecierzycy możesz podawać z sałatką z avocado i pomidorem lub z tzatzikami. Możesz przygotować również pieczone ziemniaki.
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl