Kurczak marynowany w piwie to idealny pomysł na grilla. Dobrej jakości piwo jest najlepszym dodatkiem do marynowania mięs. Dzięki temu niskoprocentowemu trunkowi kurczak jest miękki i soczysty. Piwo nada również piękny kolor grillowanemu drobiowi. Przyrządzenie kurczaka w piwnej marynacie nie jest trudne i zajmuje mało czasu.
Przepis na kurczaka marynowanego w piwie. Potrzebne składniki:
- 12 udek z kurczaka
- 1 butelka jasnego piwa
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 50 g musztardy
- Łyżka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Przepis na grilla. Ten sos BBQ zrobisz w 15 minut
Przepis na kurczaka marynowanego w piwie. Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć 12 udek z kurczaka
- Wlej butelkę jasnego piwa
- Cebulę i czosnek posiekaj i dorzuć do kurczaka
- Dodaj musztardę, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku
- Tak zamarynowanego kurczaka włóż do lodówki na ok. 2h
I gotowe. Piwny kurczak świetnie sprawdzi się na grilla. Będzie smakować jeszcze lepiej w towarzystwie pysznej sałatki, którą zrobisz w 10 minut.
Zobacz także: Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl