Wieczór wigilijny upływa pod znakiem tradycyjnych potraw. Obiad świąteczny to przede wszystkim barszcz z uszkami, pierogi z kapustą oraz oczywiście karp. W kolejnych dniach świąt na stole nie będzie zabraknąć uwielbianej przez Polaków sałatki jarzynowej. Jednym z jej głównych składników jest majonez.
Największą popularnością w Polsce cieszą się majonez Kielecki i Winiary. Pierwszy z nich od stycznia jest przyjazny zwierzętom, gdyż producent Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" całkowicie wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego jajka z chowu klatkowego oraz wszelkie składniki i komponenty z tej klasy jaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetycy mówią wprost: im prostszy skład majonezu, tym lepiej. Jak w tym aspekcie wypadają oba majonezy? Wystarczy rzut oka na etykiety. Dziennik "Fakt" wziął pod lupę składy majonezu Winiary oraz Kieleckiego.
Ten drugi ma w swoim składzie: olej rzepakowy rafinowany, musztardę (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), wodę, żółtka jaj kurzych (7,0 proc.).
Majonez Dekoracyjny Winiary z kolei ma w składzie olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0 proc., ocet, musztardę (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (e385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Tu wątpliwości może budzić użycie e385, czyli soli wapniowo-disodowej EDTA.
To jest syntetyczny składnik, bez którego majonez może się naprawdę obejść (...) Radziłabym uważać na EDTA osobom z jelitem wrażliwym, wzdęciami, zaburzeniami trawiennymi. Te osoby są w grupie ryzyka. Spożywając produkty z EDTA mogą mieć nasilone reakcje - uważa Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i autorka bloga "Zdrowo Najedzeni", cytowana przez "Fakt".
Zatem jeśli chodzi o skład, zwycięża Kielecki.
A jak to wygląda pod względem ceny? Fakt wziął pod lupę ceny z marketu Auchan. Za słoiczek 500 ml Kieleckiego zapłacimy 9,88 zł. Wychodzi 19,76 zł za litr. Za słoiczek 400 ml majonezu Winiary Dekoracyjnego zapłacimy 7,18 zł. Wychodzi 17,95 zł za litr.
Jest alternatywa dla gigantów
Jeśli komuś nie smakuje majonez Kielecki bądź Winiary, ma jeszcze trzecią opcję - można zrobić go samemu. Zrobienie majonezu to tylko 10 min roboty. Potrzebne są do tego żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.