Tradycyjny żur z grzybami, choć bezmięsny, syci i zadziwia intensywnością smaku. Mocno kwaskowy żurek z dodatkiem grzybów oraz tłuczonych ziemniaków idealnie sprawdzi się jako postne danie na Środę Popielcową.
Nawet jeśli nie zdążmy ukisić go na czas, z powodzeniem możemy użyć kupnej wersji. Bo prawdziwy smak tej zupy tkwi w jakościowych dodatkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Czytaj także: Zupa fast food. Amerykanie się nią zajadają
Postny żur z grzybami. Potrzebne składniki
- 2 słoiki suszonych grzybów (ok. 1 l pojemności każdy)
- 2 butelki zakwasu na żur
- pęczek włoszczyzny (powinno być sporo marchewki)
- 3 cebule
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- ugotowane ziemniaki
- olej lniany rafinowany lub inny roślinny
Postny żur z grzybami. Sposób przygotowania
- Namocz suszone grzyby, najlepiej na całą noc przed gotowaniem/
- Przygotuj bulion, dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie i wlej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotuj.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w osobnym garnku.
- Gdy zupa będzie gotowa, odcedź grzyby i warzywa, a do wywaru wlej zakwas. Gotuj razem przez około 10 minut.
- Warzywa z wywaru pokrój na drobno, ziemniaki utłucz. Na patelni zeszklij cebulę.
- Do talerzy wyłóż po łyżce puree, okraszaj smażoną cebulą, dodaj po łyżce ugotowanych warzyw i grzybów. Całość zalewaj gorącym żurem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.