Dla Kanadyjczyków, tradycyjny poutine jest niemalże daniem narodowym. Serwowany w barach i foodtrackach prosty posiłek za niewielkie kwoty można dostać na każdym rogu.
Sekretem tego prostego dania, na które składa się gęsty pieczeniowy sos, ciągnąca mozzarella i frytki, jest sposób wysmażenia ziemniaków. Kanadyjczycy dbają by zalane sosem frytki nie straciły na swojej chrupkości i nie zamieniły się w miękką breję.
Czytaj także: Wegetariańskie kotleciki. Takich jeszcze nie jedliście
Poutine prosto z Kanady. Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 ml jasnego piwa + 4 łyżki
- kulka mozzarelli cebula
- ząbek czosnku
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki mąki pszennej
- łyżka sosu Worcestershire
- łyżka ketchupu łyżka jasnego octu balsamicznego sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poutine prosto z Kanady. Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przygotuj na frytki. Zalej dwoma szklankami piwa i odstaw pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
- Pokrój cebulę i czosnek
- Roztop masło w rondelku z grubym dnem i ciągle mieszając podsypuj mąką by uzyskać jednolitą masę. Dodaj cebulę i czosnek.
- Wlej bulion, dodaj ketchup, 4 łyżki piwa, ocet balsamiczny i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj sos, następnie odstaw by stężał.
- Ziemniaki wyjmij i osusz z zalewy piwnej. Następnie usmaż frytki w głębokim, rozgrzanym oleju, osusz na papierowym ręczniku.
- Następnie usmaż je ponownie, około 5 minut. To tajemnica kanadyjskich przepisów dzięki której będą bardziej chrupiące.
- Odgrzej sos, zetrzyj do niego mozarellę.
- Opcjonalnie możesz usmażyć plastry bekonu, którymi skrojonymi w skwarki posypiesz frytki.
- Frytki polej sosem. Podawaj na gorąco.