Powidła śliwkowe kojarzą się zwykle ze żmudnym procesem ich przygotowania, wiążącym się z długim gotowaniem śliwek i koniecznością ciągłego mieszania. Znany szef kuchni Jakub Kuroń opracował jednak zupełnie inną metodę, która nie wymaga wielogodzinnego stania przy kuchence. Owoce wystarczy... włożyć do piekarnika, a powidła praktycznie zrobią się same, bez mieszania!
Przepis na powidła śliwkowe wg. Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki
- 5 kg śliwek węgierek
- 220 g cukru (jeśli śliwki są mocno dojrzałe, cukier można pominąć, ponieważ owoce same w sobie będą wystarczająco słodkie)
- 2 płaskie łyżki cynamonu
Czytaj także: Proste ciasto "cielaczek". Wypiek rodem z PRL-u
Przepis na powidła śliwkowe wg. Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
- Śliwki umyj, usuń pestki i ogonki
- Owoce w całości umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszaj
- Naczynie ze śliwkami włóż do piekarnika i piecz przez około 3,5 godziny. W czasie pieczenia nie mieszaj śliwek!
- Wrzące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Studź ustawione do góry dnem
Czytaj także: Nie ma lepszego śniadania. Owsiany chleb Ewy Wachowicz
Powidła można dodatkowo zapasteryzować, by miały dłuższy czas przydatności do spożycia. W tym celu słoiki z lekko przestudzonymi powidłami włóż do dużego garnka z letnią wodą. Pasteryzuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody. Tak przygotowane powidła przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli są dobrze zrobione, mogą postać nawet kilka lat.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.