Pralinki z mascarpone to prosty i szybki deser. By je zrobić, wystarczą zaledwie 3 składniki. Posmakują wszystkim miłośnikom słodkości.
Pralinki z mascarpone. Potrzebne składniki
- 250 g serka mascarpone
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
- 3 łyżki masła
Czytaj także: Przepis na najlepsze naleśniki. Sposób Magdy Gessler
Pralinki z mascarpone. Sposób przygotowania
- Serek mascarpone przełóż do miski i dokładnie ubij mikserem
- 250 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej
- Gdy czekolada nieco ostygnie, dodaj ją do serka
- Mieszaj, aż powstanie jednolita masa
- Włóż masę do lodówki na godzinę
- Schłodzoną masę nabieraj łyżeczką i formuj z niej kulki
- Ułóż pralinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Włóż z powrotem do lodówki na godzinę
- 150 g czekolady rozpuść z masłem w kąpieli wodnej
- Obtocz w niej pralinki i ułóż na tacy
- Włóż do lodówki, aby czekolada zastygła
Czytaj także: Smak dzieciństwa. Najprostszy przepis na kluski leniwe
Zobacz także: Klaudynka. Kultowa sałatka w prostym przepisie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl