Szukasz perfekcyjnego sposobu na zwiększenie odporności dla siebie i dzieci przed jesienno-zimowym okresem? Słusznie robisz - lepiej zapobiegać niż leczyć.
Nie musisz jednak szprycować się witaminami kupionymi w aptece - wystarczy, że uzbroisz się w owoce i warzywa. Gdy jednak nie masz czasu na gotowanie, obieranie i obmyślanie, gdzie by jeszcze mogły się sprawdzić, mamy dla ciebie łatwiejszą i zdecydowanie mniej czasochłonną alternatywę - przyrządź sok jesienny.
To prawdziwa bomba witamin. Zawarte w nim buraki mają mnóstwo witamin z grupy B oraz C,A,E i K. Oprócz tego masę minerałów. Podobnie zresztą jak jabłka, które dodatkowo zawierają beta karoten i są źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny). A jeśli to cię jeszcze nie przekonuje, to miej świadomość, że imbir, który również wchodzi w skład soku obfituje w potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź, kwas pantoneowy i niacynę, która dodatkowo pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Kalarepa z kolei działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn. Dodatek pietruszki pomaga zapobiegać niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan naskórka oraz narząd wzroku. Oprócz tego jest to roślina o wysokiej zawartości witaminy C oraz źródło folianów. Nie czekaj i spróbuj już dziś!
Sok jesienny. Składniki:
- 3 podłużne buraki
- 1 jabłko
- 2 cm imbiru
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kalarepa
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Sok jesienny. Sposób przygotowania:
- Buraki i imbir obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki.
- Umieścić je w sokowirówce i wycisnąć z nich sok.