Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Prawdziwa bomba witaminowa na odporność. Przepis na sok jesienny

0

Jesień zbliża się nieubłaganie, więc powoli możemy krótkie topy i spódniczki odkładać do szafy. Ciepłe ubrania jednak nie wystarczą, by uchronić nas przed chłodniejszymi dniami i nocami. Potrzebne jest wzmocnienie odporności. Do tego najlepiej służą warzywa i owoce, jednak jeśli nie masz czasu na wymyślne dania proponujemy szybką i smaczną alternatywę - sok jesienny. To prawdziwa witaminowa bomba!

Prawdziwa bomba witaminowa na odporność. Przepis na sok jesienny
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Szukasz perfekcyjnego sposobu na zwiększenie odporności dla siebie i dzieci przed jesienno-zimowym okresem? Słusznie robisz - lepiej zapobiegać niż leczyć.

Nie musisz jednak szprycować się witaminami kupionymi w aptece - wystarczy, że uzbroisz się w owoce i warzywa. Gdy jednak nie masz czasu na gotowanie, obieranie i obmyślanie, gdzie by jeszcze mogły się sprawdzić, mamy dla ciebie łatwiejszą i zdecydowanie mniej czasochłonną alternatywę - przyrządź sok jesienny.

To prawdziwa bomba witamin. Zawarte w nim buraki mają mnóstwo witamin z grupy B oraz C,A,E i K. Oprócz tego masę minerałów. Podobnie zresztą jak jabłka, które dodatkowo zawierają beta karoten i są źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny). A jeśli to cię jeszcze nie przekonuje, to miej świadomość, że imbir, który również wchodzi w skład soku obfituje w potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź, kwas pantoneowy i niacynę, która dodatkowo pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Kalarepa z kolei działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn. Dodatek pietruszki pomaga zapobiegać niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan naskórka oraz narząd wzroku. Oprócz tego jest to roślina o wysokiej zawartości witaminy C oraz źródło folianów. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Sok jesienny. Składniki:

  • 3 podłużne buraki
  • 1 jabłko
  • 2 cm imbiru
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kalarepa

Sok jesienny. Sposób przygotowania:

  • Buraki i imbir obrać ze skórki.
  • Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki.
  • Umieścić je w sokowirówce i wycisnąć z nich sok.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić