Lubicie ziemniaki? Istnieje tysiąc sposobów na ich przygotowanie. Włosi dodają do nich czosnek i parmezan. Poniżej krok po kroku prezentujemy, jak przygotować pyszne ziemniaki po włosku.
Czytaj też: Deser rodem z PRL. Pyszne orzeszki z patelni
Ziemniaki po włosku. Składniki:
- Ziemniaki – 2 kg
- Masło
- Olej z oliwy
- Czosnek – 4 ząbki
- Sól, pieprz
- Starty parmezan
- Czerwona papryka suszona (opcjonalnie)
Czytaj też: Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski
Ziemniaki po włosku. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Posmaruj formę masłem.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w dowolny sposób - im cieńsze plastry, tym bardziej chrupiące będą ziemniaki.
- W misce połącz posiekane ziemniaki z olejem z oliwy, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i połową parmezanu.
- Przełóż do naczynia do pieczenia i piecz przez 30 minut.
- Następnie posyp pozostałym serem i piecz na złoty kolor.
Czytaj też: Czekoladowy milkshake - jak z McDonald's. I to bez cukru! Tylko 200 kcal
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl