Śródziemnomorska pasta z bakłażana idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można jej także użyć jako dip do surowych warzyw lub nachosów. Z podanych składników wyjdzie jej około 400 g.
Czytaj także: Ciasto leśny mech. Ludzie będą błagać o ten przepis
Pasta z bakłażana. Potrzebne składniki:
- 2 duże bakłażan
- 1 duży pomidor
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 soku z cytryny
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 mała cebulka drobno posiekana
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Przepis na najprostszą szarlotkę. Bez wyrabiania ciasta
Pasta z bakłażana. Sposób przygotowania:
- bakłażany i pomidora włóż do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz przez około 20 minut
- z bakłażana wydrąż cały miąższ i odstaw do lekkie wystudzenia
- do miski przełóż bakłażana, pomidora, czosnek, oliwę i pestki słonecznika. Wszystko dokładnie zblenduj
- pastę przypraw sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą
- na koniec dodaj do środka posiekaną cebulkę
Gotowe. Smacznego! Do pasty możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę kolendry. Jeśli nie przepadasz za pestkami dyni, możesz zastąpić je orzechami laskowymi lub piniowymi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.