Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszną bezę z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Beza wychodzi lekka i delikatna, a sezonowe owoce delikatnie przełamują jej słodycz.
Sekretem idealnej bezy jest mocne ubicie białek a następnie powolne dosypywanie do piany cukru (drobny lub granulowany, nie cukier puder) i reszty dodatków. Równie ważne jest pieczenie bezy w niskiej temperaturze, inaczej będzie gumowata w środku.
Czytaj także: Hit TikToka. Przepis na idealne pieczone ziemniaki
Przepis na bezę wg Ani Starmach. Potrzebne składniki:
- 6 białek (w temperaturze pokojowej)
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Czytaj także: Meksykańskie pierogi. Doskonały i oryginalny obiad
Przepis na bezę wg Ani Starmach. Sposób przygotowania:
- białka ubijaj na sztywną pianę mikserem, pod koniec ubijania dosypuj stopniowo: cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli
- sztywną pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany koło
- ubite białka wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 st. C, po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 1,5 godz
- po tym czasie nie wyciągaj bezy z piekarnika, pozostaw ją w środku do wystygnięcia
krem:
- śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder
- na ostudzony spód bezowy wyłóż krem
- ciasto udekoruj świeżymi owocami