Szpinak pochodzi z Bliskiego Wschodu i był uprawiany w Persji już tysiące lat temu. Później trafił do Chin i w końcu do Europy. Jest podstawą wielu kuchni kulturowych, a ze względu na jego wartości odżywcze zaleca się regularne spożywanie szpinaku.
Szpinak zawiera witaminy A, C, K1, żelazo, kwas foliowy i wapń. Ma w sobie także przeciwutleniacze, w tym luteinę, zeaksantynę i kwercetynę. Sto gramów tych zielonych liści to zaledwie 23 kalorie. Ponieważ jednak nie każdy jest fanem smaku szpinaku warto go przemycać do codziennych dań pod inną postacią np. chleba.
Idealny do tego będzie właśnie ten chleb szpinakowy. Przepis jest prosty i poradzić sobie z nim powinna nawet osoba niezbyt obyta w kuchni. Nie zawiera drożdży, więc odpada kłopotliwe robienie rozczynów.
Chleb szpinakowy. Potrzebne składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 180 ml mleka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 360 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie: ulubione ziarna do posypania np. słonecznik lub pestki dyni
Czytaj także: Makłowicz zdradził przepis na wyjątkowo proste tiramisu
Chleb szpinakowy. Sposób wykonania:
- szpinak, mleko, ocet, cukier i sól przełóż do blendera i zmiksuj
- do miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
- dodaj szpinakową papkę i całość wymieszaj dokładnie łyżką
- ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj dalej ręką
- ciasto przełóż do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia keksówki
- wierzch wyrównaj
- ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez ok. 35 minut do suchego patyczka
Smacznego! Koniecznie wypróbuj także przepis na Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.