Beza wydaje się być bardzo trudna do przyrządzenia, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczą zaledwie dwa składniki i kilkanaście minut wolnego czasu. Do tego przepisu nie potrzeba także piekarnika. Te bezę lub małe bezy przyrządzisz w... mikrofalówce.
Beza bez pieczenia. Potrzebne składniki:
- białko jajka
- 30 dag cukru pudru
- opcjonalnie: sok z cytryny
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Beza bez pieczenia. Sposób wykonania:
- oddziel białka od żółtka
- białko wlej do wysokiej miseczki i ubij je na sztywno mikserem
- powoli wsypuj do białka cukier, cały czas ubijając
- dodaj odrobinę soku z cytryny
- przygotuj talerz odpowiedni do mikrofalówki
- z powstałej masy uformuj jedną większą bezę lub kilka mniejszych bezy
- wstaw talerz do mikrofalówki na około 3 minuty
Bezę można dowolnie udekorować. Doskonale sprawdzi się do tego masa z serka mascarpone i bitej śmietany oraz świeże owoce, czekolada lub orzechy. Do bezy można dodać także barwniki spożywcze, aby nadać jej oryginalny kolor.