Orzechowiec to pyszne ciasto miodowe z masą budyniową i orzechami, które są zanurzone w lekkim karmelu. Przepis z pewnością zagości na dłużej w waszych domach. Wykonanie go nie zajmie ci dużo czasu.
Prosty przepis na ciasto orzechowo-budyniowe. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masa maślana:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Czytaj także: Prosty przepis na ciasto czekoladowe. Tylko 4 składniki
Prosty przepis na ciasto orzechowo-budyniowe. Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Przesiej mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną
- Roztop masło z miodem i cukrem, wszystko wymieszaj
- Lekko ubij jajka
- Wlej do mąki przestudzone masło i roztrzepane jajka
- Zagnieć ciasto i podziel na dwie części
Warstwa orzechowa:
- Zagotuj masło z miodem i cukrem
- Gotuj aż cukier się rozpuści
- Dodaj posiekane orzechy
- Wymieszaj i chwile gotuj
Masa maślana:
- Ugotuj budyń wg. opisu na opakowaniu
- Podczas gotowania mleka dodaj cukier
- Utrzyj masło na pulchną masę
- Dodawaj partiami wystudzony budyń
- Wyłóż formę do pieczenia papierem
- Jedną częścią ciasta wyłóż formę i wyrównaj
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 10 minut
- Drugą część ciasta wyłóż do tej samej formy
- Nałóż na nią warstwę orzechową
- Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
- Gotowe ciasto przełóż masą budyniową
I gotowe! Po upieczeniu najlepiej poczekać aż ciasto wystygnie i włożyć je do lodówki, żeby je schłodzić. Orzechowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl