Nachos to niewielkie kawałki tortilli wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Do ich zrobienia nie potrzeba wiele czasu ani składników. Jeśli zależy nam na ich zdrowszej wersji, najlepiej upiec je w piekarniku. Jeśli wolimy by były bardziej chrupiące, można również usmażyć je na patelni.
Przepis na nachos. Potrzebne składniki
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 200 ml wody
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- przyprawy (sól, słodka papryka, kurkuma, chili)
Czytaj także: Przepis na domowy hummus. Pyszna wegańska pasta z ciecierzycy
Przepis na nachos. Sposób przygotowania
- Wsyp do miski mąkę pszenną i kukurydzianą
- Dodaj przyprawy: szczyptę soli, kurkumy, słodkiej papryki i chili
- Wszystkie składniki wymieszaj
- Zagotuj wodę z dodatkiem oleju, a potem przestudź
- Stopniowo dolewaj wodę do mąk, jednocześnie wyrabiając ciasto, aż stanie się sprężyste
- Jeśli ciasto będzie za rzadkie możesz dodać więcej mąki
- Włóż ciasto do lodówki na ok. pół godziny
- Podziel ciasto na cztery części
- Rozwałkuj kawałki ciasta na cienkie placki i pokrój w trójkąty
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni
- Piecz nachos przez ok. 10 minut na złoty kolor
Czytaj także: Przepis na guacamole. Słynna meksykańska salsa, którą zrobisz w kilka minut
Nachos najlepiej podawać z ulubionymi salsami np. z guacamole. Można również zapiec je z serem i mielonym mięsem.
Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni