Domowe rafaello będzie idealne dla miłośników słodyczy. Jednocześnie będzie tańsze i zdrowsze od tego, które kupisz w sklepie. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kucharskich.
Przepis na domowe rafaello. Potrzebne składniki (na ok. 20 kulek)
- tabliczka białej czekolady (ok. 100g)
- 50 g masła
- 25 g cukru pudru
- szklanka wiórków kokosowych
- ok. 20 obranych migdałów
Czytaj także: Ciasto bez pieczenia o smaku Kinder Bueno. Wystarczy je schłodzić
Przepis na domowe rafaello. Sposób przygotowania:
- Połam czekoladę na małe kawałki
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
- Włóż do miski masło i cukier puder i wymieszaj mikserem
- Dodawaj powoli rozpuszczoną czekoladę miksując
- Wsyp do masy połowę szklanki wiórków kokosowych
- Delikatnie wszystko wymieszaj łyżką
- Wstaw masę na ok. pół godziny do lodówki
- Uformuj z masy małe kuleczki i włóż do każdej z nich po jednym migdale
- Obtocz kulki w pozostałych wiórkach kokosowych
- Włóż rafaello na ok. 2 godz. do lodówki
Czytaj także: Przepis na orzechowe muffiny. Pomysł na prosty deser
Zobacz także: Kogel-mogel z truskawkami. Deser jak z dziecięcych lat
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl