Zupa musztardowa pochodzi z Holandii. Jest pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca. Można ją przygotować z boczkiem i śmietaną, ale także w wersji wegetariańskiej - z tofu. Zupa smakuje najlepiej z grzankami i startym serem żółtym.
Zupa musztardowa. Potrzebne składniki:
- Litr bulionu warzywnego,
- około 4 łyżki ulubionej musztardy,
- 3 łyżki masła,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
- około 200 g wędzonego boczku lub tofu,
- 1,5 garści startego, żółtego sera,
- 1 cebula,
- szczypiorek,
- sól, cukier, pieprz.
- boczek lub tofu posiekaj w drobną kostkę
- cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę
- cebulę posiekaj i wymieszaj z wcześniej przygotowanym boczkiem/tofu
- składniki podsmaż na maśle na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem
- po kilku minutach całość zalej bulionem, dodaj musztardę i podgotuj
- całość dopraw pieprzem i solą
- mąkę, śmietanę i odrobinę zupy wymieszaj trzepaczką w małej misce
- gotową mieszankę dodaj do zupy i energicznie wymieszaj
- szczypior umyj i posiekaj
- zupę podawaj ze startym serem, grzankami i posiekanym szczypiorem
Gotowe. Smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis to koniecznie wypróbuj także najlepsze ekspresowe śniadanie oraz zupę o smaku pizzy.
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl