Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną. Pamiętaj o jednym, ważnym kroku

39

Idealna babka wielkanocna nie istnieje? Jeżeli tak uważasz, to zmienisz zdanie po zastosowaniu kilku wskazówek. Dowiedz się, jak zrobić doskonałą babkę, która będzie wilgotna i puszysta.

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną. Pamiętaj o jednym, ważnym kroku
Jak przygotować idealną babkę wielkanocną? (Unsplash.com, freestocks)

By babka zachwycała podniebienie, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przygotowanie tego smakołyku należy rozpocząć od przygotowania odpowiedniej formy. Tutaj obowiązuje pełna dowolność - możemy postawić na metalowe blaszki, ale i te ceramiczne, szklane czy silikonowe.

Serwis garneczki.pl zauważa, że ważnym krokiem jest zadbanie o to, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, co uchroni masę przed zwarzeniem. Absolutnie zatem nie lekceważmy tego elementu przygotowania babki. Jest on kluczowy, by wszystko wyszło zgodnie z planem!

By uzyskać tradycyjną babkę drożdżową, potrzebujemy rozczynu ze świeżych drożdży. Najpierw odpowiednią ilość drożdży trzeba wkruszyć do niedużego garnuszka, wymieszać z cukrem, a później zalać letnim mlekiem. Ważne, by nie było ono zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura może zabić drożdże!

Do rozczynu trzeba dodać mąkę i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Drożdżowy zaczyn potrzebuje trochę czasu (20-30 minut) i ciepła, by wyrosnąć. Zaczyn musi podwoić objętość.

Jeżeli nie korzystasz z drożdży, ale z proszku do pieczenia, to zachowaj umiar w dodawaniu go do ciasta. Gdy przesadzisz, to babka pęknie podczas pieczenia.

Puszysta babka wielkanocna. Co należy zmiksować?

Istotne jest, by zmiksować składniki na jednolitą masę. Koniecznie zadbaj o odpowiednią kolejność dodawania komponentów. Zacznij od ucierania masła lub margaryny, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji, pozbawionej grudek. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj przez około 15 minut.

Jeżeli masa będzie już gładka, dodawaj kolejne składniki. Możesz już obniżyć obroty i miksować krócej. Mąkę należy wcześniej przesiać, a jajka delikatnie rozbić trzepaczką.

Smaczna babka wymaga odpowiedniego czasu pieczenia. Zazwyczaj jest to 40 minut do nawet godziny, w temperaturze 160-200 stopni Celsjusza. W piekarniku nie należy włączać termoobiegu.

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić