Przepis na wilgotną babkę wielkanocną. Pamiętaj o jednym, ważnym kroku

Idealna babka wielkanocna nie istnieje? Jeżeli tak uważasz, to zmienisz zdanie po zastosowaniu kilku wskazówek. Dowiedz się, jak zrobić doskonałą babkę, która będzie wilgotna i puszysta.

Jak przygotować idealną babkę wielkanocną?Jak przygotować idealną babkę wielkanocną?
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | freestocks

By babka zachwycała podniebienie, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przygotowanie tego smakołyku należy rozpocząć od przygotowania odpowiedniej formy. Tutaj obowiązuje pełna dowolność - możemy postawić na metalowe blaszki, ale i te ceramiczne, szklane czy silikonowe.

Powiększenie ust w 30 sekund. Efekt spektakularny

Serwis garneczki.pl zauważa, że ważnym krokiem jest zadbanie o to, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, co uchroni masę przed zwarzeniem. Absolutnie zatem nie lekceważmy tego elementu przygotowania babki. Jest on kluczowy, by wszystko wyszło zgodnie z planem!

By uzyskać tradycyjną babkę drożdżową, potrzebujemy rozczynu ze świeżych drożdży. Najpierw odpowiednią ilość drożdży trzeba wkruszyć do niedużego garnuszka, wymieszać z cukrem, a później zalać letnim mlekiem. Ważne, by nie było ono zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura może zabić drożdże!

Do rozczynu trzeba dodać mąkę i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Drożdżowy zaczyn potrzebuje trochę czasu (20-30 minut) i ciepła, by wyrosnąć. Zaczyn musi podwoić objętość.

Jeżeli nie korzystasz z drożdży, ale z proszku do pieczenia, to zachowaj umiar w dodawaniu go do ciasta. Gdy przesadzisz, to babka pęknie podczas pieczenia.

Puszysta babka wielkanocna. Co należy zmiksować?

Istotne jest, by zmiksować składniki na jednolitą masę. Koniecznie zadbaj o odpowiednią kolejność dodawania komponentów. Zacznij od ucierania masła lub margaryny, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji, pozbawionej grudek. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj przez około 15 minut.

Jeżeli masa będzie już gładka, dodawaj kolejne składniki. Możesz już obniżyć obroty i miksować krócej. Mąkę należy wcześniej przesiać, a jajka delikatnie rozbić trzepaczką.

Smaczna babka wymaga odpowiedniego czasu pieczenia. Zazwyczaj jest to 40 minut do nawet godziny, w temperaturze 160-200 stopni Celsjusza. W piekarniku nie należy włączać termoobiegu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem