Przepis na wilgotną babkę wielkanocną. Pamiętaj o jednym, ważnym kroku

Idealna babka wielkanocna nie istnieje? Jeżeli tak uważasz, to zmienisz zdanie po zastosowaniu kilku wskazówek. Dowiedz się, jak zrobić doskonałą babkę, która będzie wilgotna i puszysta.

Jak przygotować idealną babkę wielkanocną?Jak przygotować idealną babkę wielkanocną?
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | freestocks

By babka zachwycała podniebienie, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przygotowanie tego smakołyku należy rozpocząć od przygotowania odpowiedniej formy. Tutaj obowiązuje pełna dowolność - możemy postawić na metalowe blaszki, ale i te ceramiczne, szklane czy silikonowe.

Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem

Serwis garneczki.pl zauważa, że ważnym krokiem jest zadbanie o to, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, co uchroni masę przed zwarzeniem. Absolutnie zatem nie lekceważmy tego elementu przygotowania babki. Jest on kluczowy, by wszystko wyszło zgodnie z planem!

By uzyskać tradycyjną babkę drożdżową, potrzebujemy rozczynu ze świeżych drożdży. Najpierw odpowiednią ilość drożdży trzeba wkruszyć do niedużego garnuszka, wymieszać z cukrem, a później zalać letnim mlekiem. Ważne, by nie było ono zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura może zabić drożdże!

Do rozczynu trzeba dodać mąkę i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Drożdżowy zaczyn potrzebuje trochę czasu (20-30 minut) i ciepła, by wyrosnąć. Zaczyn musi podwoić objętość.

Jeżeli nie korzystasz z drożdży, ale z proszku do pieczenia, to zachowaj umiar w dodawaniu go do ciasta. Gdy przesadzisz, to babka pęknie podczas pieczenia.

Puszysta babka wielkanocna. Co należy zmiksować?

Istotne jest, by zmiksować składniki na jednolitą masę. Koniecznie zadbaj o odpowiednią kolejność dodawania komponentów. Zacznij od ucierania masła lub margaryny, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji, pozbawionej grudek. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj przez około 15 minut.

Jeżeli masa będzie już gładka, dodawaj kolejne składniki. Możesz już obniżyć obroty i miksować krócej. Mąkę należy wcześniej przesiać, a jajka delikatnie rozbić trzepaczką.

Smaczna babka wymaga odpowiedniego czasu pieczenia. Zazwyczaj jest to 40 minut do nawet godziny, w temperaturze 160-200 stopni Celsjusza. W piekarniku nie należy włączać termoobiegu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami