Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną. Pamiętaj o jednym, ważnym kroku

39

Idealna babka wielkanocna nie istnieje? Jeżeli tak uważasz, to zmienisz zdanie po zastosowaniu kilku wskazówek. Dowiedz się, jak zrobić doskonałą babkę, która będzie wilgotna i puszysta.

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną. Pamiętaj o jednym, ważnym kroku
Jak przygotować idealną babkę wielkanocną? (Unsplash.com, freestocks)

By babka zachwycała podniebienie, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przygotowanie tego smakołyku należy rozpocząć od przygotowania odpowiedniej formy. Tutaj obowiązuje pełna dowolność - możemy postawić na metalowe blaszki, ale i te ceramiczne, szklane czy silikonowe.

Serwis garneczki.pl zauważa, że ważnym krokiem jest zadbanie o to, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, co uchroni masę przed zwarzeniem. Absolutnie zatem nie lekceważmy tego elementu przygotowania babki. Jest on kluczowy, by wszystko wyszło zgodnie z planem!

By uzyskać tradycyjną babkę drożdżową, potrzebujemy rozczynu ze świeżych drożdży. Najpierw odpowiednią ilość drożdży trzeba wkruszyć do niedużego garnuszka, wymieszać z cukrem, a później zalać letnim mlekiem. Ważne, by nie było ono zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura może zabić drożdże!

Do rozczynu trzeba dodać mąkę i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Drożdżowy zaczyn potrzebuje trochę czasu (20-30 minut) i ciepła, by wyrosnąć. Zaczyn musi podwoić objętość.

Jeżeli nie korzystasz z drożdży, ale z proszku do pieczenia, to zachowaj umiar w dodawaniu go do ciasta. Gdy przesadzisz, to babka pęknie podczas pieczenia.

Puszysta babka wielkanocna. Co należy zmiksować?

Istotne jest, by zmiksować składniki na jednolitą masę. Koniecznie zadbaj o odpowiednią kolejność dodawania komponentów. Zacznij od ucierania masła lub margaryny, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji, pozbawionej grudek. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj przez około 15 minut.

Jeżeli masa będzie już gładka, dodawaj kolejne składniki. Możesz już obniżyć obroty i miksować krócej. Mąkę należy wcześniej przesiać, a jajka delikatnie rozbić trzepaczką.

Smaczna babka wymaga odpowiedniego czasu pieczenia. Zazwyczaj jest to 40 minut do nawet godziny, w temperaturze 160-200 stopni Celsjusza. W piekarniku nie należy włączać termoobiegu.

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić