Dip serowy najczęściej podawany jest do nachosów. Smakuje on jednak równie dobrze z frytkami, mięsem czy makaronem. Będzie też doskonałym dodatkiem do domowych pizza rolls, burgerów, quesadilli czy kebabów. Smakuje o wiele lepiej niż ten dostępny na sklepowych półkach.
Przepis na dip serowy. Potrzebne składniki:
- 200 g sera cheddar
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
Przepis na dip serowy. Sposób wykonania:
- Ser zetrzyj na tarce
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj na gęstą masę
- Wciąż gotując na małym ogniu dodaj mleko i znów dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników
- Masę chwilę podgotuj na małym ogniu aż pojawią się na powierzchni małe bąbelki
- Do gotującej się masy dodaj ser i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Jeśli chcesz, aby twój dip był bardziej ciągnący się, możesz dodać 50-10 g żółtego sera. Wymieszaj go z tartym cheddarem i dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Zobacz także: Jedz ser i masło. Będziesz żyć dłużej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl