Kwiaty lipy warto zebrać, by przyrządzić z nich doskonały syrop. Lipa ma lecznicze właściwości w przypadku przeziębień czy infekcji górnych dróg oddechowych. Co więcej, działa napotnie, więc można ją stosować także przy gorączce. Zawiera dużo witaminy C, która wspomaga odporność.
Czytaj także: Wystarczą trzy składniki. Przepis na chlebek lodowy
Kwiaty lipy zbieraj jak najdalej od ulicy i zanieczyszczeń. Zanim cokolwiek z nimi zrobisz, odstaw na kilka godzin, żeby mogły z nich wyjść wszystkie owady. Kwiaty możesz od razu dodać do herbaty lub zalać wrzątkiem i zrobić z nich napar. Najlepiej jednak smakują w formie syropu.
Syrop z lipy ma wiele zastosowań. Można z niego robić napar lub dodawać do herbaty. Doskonale nada się także do deserów, np. lodów lub naleśników.
Syrop z lipy. Potrzebne składniki
- świeże kwiaty lipy (litrowy słój)
- litr wody
- 700 g cukru
- sok z jednej cytryny
Syrop z lipy. Sposób wykonania
- Kwiaty lipy rozłóż na papierze i poczekaj aż wyjdą z nich wszystkie owady (warto odczekać trochę dłużej, dla pewności).
- Tak przygotowane kwiaty włóż do dużego i czystego słoja.
- W garnku zagotuj syrop z wody i cukru, a na koniec dodaj sok z cytryny.
- Gorącym syropem zalej kwiaty lipy.
- Syrop odstaw na dwa dni.
- Po tym czasie zapasteryzuj syrop. Odcedź go, przelej do mniejszych słoików i gotuj przez około 15-20 minut (w specjalnym garnku lub garnku z grubym dnem, dodatkowo wyłożonym ściereczką).