Nie wszyscy potrafią zawijać dobrze uszka. Jest jednak sposób, by nawet ci najbardziej oporni zawijali naprawdę ładne uszka, a tutaj liczy się każda para rąk! Ciasto pokrój w mniejsze prostokąty. Na jego środek połóż odrobinę farszu. Połącz ze sobą najdłuższe boki, a potem sklej ze sobą najkrótsze. Może nie będzie to najpiękniejsze uszko, ale na pewno kształtem będzie zbliżone do oryginału.
Przepis na uszka. Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 100 g pieczarek
- cebula
- masło
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- sól, pieprz
- bułka tarta
Przepis na uszka. Wykonanie:
- Pieczarki i cebulę pokrój drobno w kostkę
- Na maśle podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki, przyprawy i duć pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 10 minut
- Po tym czasie podsmaż farsz jeszcze chwilę na śrendnim ogniu
- W większej misce wymieszaj składniki na ciasto i ugnieć na gładką masę
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek
- Wycinaj z niego kwadraty i składaj klasyczne uszka z dodatkiem farszu lub skorzystaj z naszego sposobu na zawijanie uszek dla opornych
- Ciasto pokrój w mniejsze prostokąty. Na jego środek połóż odrobinę farszu. Połącz ze sobą najdłuższe boki, a potem sklej ze sobą najkrótsze.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj tam odrobinę oleju i wrzucaj uszka partiami, gotuj do momentu, aż pierożki nie wypłyną na górę
Czytaj także: Śledzie w oleju. Niezawodny przepis Magdy Gessler
Zobacz także: Uszka idealne
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl