Sposób na idealne placki ziemniaczane opisuje portal porady.interia.pl. Podkreślono, że przede wszystkim trzeba mieć odpowiednie ziemniaki - najlepiej typu B lub C. Eksperci polecają, by zetrzeć je na tarce o oczkach średniej wielkości.
Ważne jest też, by odpowiednio smażyć placki. Masę ziemniaczaną należy wykładać na dobrze rozgrzany tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Zalecane jest wykorzystanie oleju rzepakowego.
Co dodać do ziemniaków?
Do ziemniaków warto dodać trochę soli i pieprzu. Nie powinno zabraknąć też jajka i drobno poszatkowanej cebuli.
Czy trzeba dodawać mąkę do placków? Może ona je uratować, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, jednak nie należy przesadzać z ilością. Nadmiar mąki powoduje, że placki twardnieją i są zwyczajnie niesmaczne - podkreśla portal porady.interia.pl.
Warto używać patelni żeliwnej z grubym dnem. Ponadto dobrym pomysłem jest dodanie do ziemniaczanej masy odrobiny octu lub spirytus, co pozwoli na ograniczenie ilości tłuszczu w plackach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.