Przedwojenne kotlety? Pyszne, rumiane, bogato wypełnione farszem z grzybów. To prawdziwa klasyka. Nasze babcie z przyjemnością przygotowywały je naszym dziadkom. Aż żal nie spróbować, bo to prawdziwe niebo w gębie!
Przedwojenne kotlety. Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 8 dag masła
- 3 żółtka
- gotowane suszone grzyby
- bułka tarta
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Przedwojenne kotlety. Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować, poczekać, aż ostygną i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków - nie można ich zmiksować czy ubić ubijaczką, bo konsystencja będzie zbyt rzadka.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodać żółtka, wymieszać mikserem.
- Dodać ziemniaki, wymieszać łyżką. Ugotowane grzyby drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodając do nich bułkę tartą (bułkę można pominąć).
- Posolić i popieprzyć.
- Do farszu można wykorzystać zamrożone ugotowane grzyby, pozostałe na przykład z zupy grzybowej.
- Z masy ziemniaczanej uformować małe placuszki, położyć na nich farsz i zawinąć w podłużne krokiety.
- Obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na maśle na patelni, na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: