W Halloween możesz zaskoczyć gości nie tylko fantastycznymi przebraniami, ale też wyjątkowymi smakołykami. Podpowiadamy, jakie ciasta i przekąski sprawdzą się na halloweenowej imprezie. Przygotuj coś, co nie tylko wygląda efektownie, ale też doskonale smakuje.
Ciasta na Halloween
Brownie z pajęczyną
Jednym z deserów, który można zaserwować na Halloween, jest brownie z pajęczyną. Ciemne, czekoladowe ciasto, które zyskało dodatkowy straszliwy akcent w postaci słodkiej pajęczyny, oczaruje każdego gościa.
Do przygotowania jego potrzebujesz kilku podstawowych składników: 200 g masła, 150 g mlecznej czekolady, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jajek, 200 g cukru, 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do dekoracji użyj pianek marshmallow lub lukru.
Aby przygotować brownie zacznij od roztopienia masła i czekolady w rondelku. Następnie jaja, cukier i ekstrakt waniliowy wmieszaj się w misce, do której później dodaj się roztopioną czekoladę z masłem. Całość uzupełnij przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, po czym masę przelej się do formy i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy ciasto jest już gotowe, po jego całkowitym wystudzeniu, przejdź do najważniejszego etapu - dekoracji. Pianki marshmallow rozgrzej, by stały się plastyczne i dały się formować w pajęczynę, a następnie ułóż na brownie. Pajęczynę możesz również wykonać z lukru. Całość wieńczą cukrowe oczy, które sprawią, że deser będzie wyglądać naprawdę strasznie. Brownie z pajęczyną na pewno stanie się hitem każdej halloweenowej imprezy.
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa to jedno z najbardziej klasycznych, jakie możemy spotkać podczas Halloween. Pumpkin pie, czyli amerykańska tarta dyniowa, to połączenie kruchego spodu z kremowym, intensywnie aromatycznym nadzieniem dyniowym.
Aby przygotować tartę dyniową, wymieszaj 300 g mąki pszennej z 250 g masła, aż powstanie kruszonka, dodaj resztę mąki, pół łyżeczki soli i 70 g bardzo zimnej wody, zagnieć ciasto, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż formę do tarty, przykryj folią, dociąż i piecz 20 minut w 200 stopniach, usuń folię i piecz kolejne 5 minut, ostudź.
Schłodzone purée z dyni (500 g) zmiksuj z serkiem mascarpone (270 g), masłem (40 g), cukrem (100 g), przyprawą pumpkin spice (1 łyżeczka) i pół łyżeczki soli, dodaj 3 jajka i dobrze wymieszaj. Wylej masę na spód tarty i piecz w 140 stopniach przez 50-55 minut. Ostudź tartę, a następnie odstaw do schłodzenia do lodówkina 2 godziny. Podawaj z bitą śmietaną, karmelizowanymi orzechami lub cukrem pudrem.
Przekąski na Halloween
Dyniowe przekąski z mięsem
Dyniowe przekąski z mięsem to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i aromatycznego farszu z mięsa.
Na początek przygotowuj farsz z mięsa mielonego, z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku, curry, soli i pieprzu. Masę mięsną nałóż na wycięte z ciasta francuskiego dynie, które następnie przykrywa się kolejnymi kawałkami ciasta, wycinając miejsca na oczy, nos i usta. Po posmarowaniu żółtkiem dynie piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Gotowe dyniowe przekąski podaje się z ulubionym sosem i można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale wpasowują się one w klimat Halloween, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Czytaj też: Nie tylko zupa. Tak wykorzystasz dynię w kuchni
Mumie parówkowe
Halloween to czas na zabawę z przepysznie upiornymi przekąskami. Jednym z najprostszych i najbardziej efektownych przepisów są mumie parówkowe, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Te proste, smaczne i tanie przekąski będą doskonałym dodatkiem do wieczornego seansu horrorów.
Przygotowanie tych smakołyków zajmuje bardzo mało czasu i wymaga zaledwie kilku składników: parówek, ciasta francuskiego, keczupu i oczu z masy cukrowej. Możesz przekroić parówki na pół lub zostawić je w całości, a potem zawiń je w paski ciasta francuskiego, zostawiając miejsce na oczy. Gotowe mumie piecz przez około 20 minut, a na koniec przyozdób je oczami i keczupem.