Przepis na sernik Ani Starmach jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się doskonałym, lekkim deserem.
Tę prostą recepturę możemy dowolnie modyfikować i dostosowywać ciasto do swoich upodobań. Jeśli nie wyobrażamy sobie sernika bez warstwy ciasta, to można ją oczywiście dodać. Świetnie sprawdzi się tradycyjne ciasto kruche lub herbatniki. Możemy także użyć innego rodzaju czekolady, a do środka sernika dodać owoce, orzechy lub rodzynki.
Czytaj także: Fit nutella ze śliwek. Zdrowy i pyszny krem czekoladowy
Sernik Ani Starmach. Potrzebne składniki:
- 160 g białej czekolady
- 160 g kremowego serka
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
Sernik Ani Starmach. Sposób wykonania:
- białą czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej misce
- miskę postaw nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść czekoladę na parze
- czekoladę przestudź, żeby nie była gorąca
- czekoladę wymieszaj z serkiem oraz z żółtkami
- białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj
- piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C
- tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia
- ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika
- sernik piecz 15 min w 170 st. C. a potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz tak 20 minut
- po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik jeszcze na kilkanaście minut
- ciasto można polać polewą, posypać cukrem pudrem i udekorować owocami
Zobacz także: Pizza pieczona na 12 tys. zapałek. Szalony kulinarny test ukraińskiego Youtubera
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl