Chaczapuri to gruzińskie danie, którego przygotowanie zależy od regionu, w którym jest podawane. Może mieć formę okrągłego placka z farszem serowo-fasolowym lub formę łódeczki z farszem serowym, jajkiem i masłem. Poniżej przepis na chaczapuri adżarskie.
Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
Przepis na chaczapuri. Potrzebne składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 25 g drożdży
- 200g sera feta tyle samo mozzarelli i sera żółtego
- 5 jajek
- 40g masła
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli, cukru
Przepis na chaczapuri. Sposób wykonania:
- W szklance z ciepłą wodą rozrób drożdże, dodaj do nich łyżeczkę cukru i odstaw na 15 minut
- Do większej misy przesiej mąkę, dodaj do niej drożdżowy zaczyn i resztę ciepłej wody
- Ciasto wyrabiaj na gładką masę, w międzyczasie dodaj olej i sól
- Wyrób ciasto na gładką masę, w razie potrzeby podsyp je mąką lub dodaj więcej wody
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut
- Farsz serowy: ser feta dokładnie pokrusz, mozzarellę zetrzyj na tarce, dodaj 5 łyżek mleka, łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj
- Ciasto podziel na 4 części, uformuj z nich kształt łódeczek dokładnie zaginając rogi
- Na dno posyp starty żółty ser, dodaj farsz serowy, brzegi posmaruj roztrzepanym wcześniej jajkiem
- Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, po tym czasie na każdą łódeczkę wbij jajko i piecz kolejne 2 minuty
Zobacz także: Otworzył winnicę w Gruzji i całkowicie odmienił swoje życie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl