Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przepis domową zupkę chińską. Smakuje jak ze sklepu, a jest zdrowa

6

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto choć raz w życiu nie skusił się na danie instant z torebki. No właśnie. Wszystko dlatego, że żyjemy w szalonych czasach, a nasze życie pędzi w zastraszającym tempie. Nie czekaj więc i skorzystaj z naszej propozycji - domowa zupka chińska jest łatwa, szybka i smakuje dokładnie tak jak ta ze sklepu. Z tą różnicą, że jest pożywna i zdrowa.

Przepis domową zupkę chińską. Smakuje jak ze sklepu, a jest zdrowa
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Nie masz kompletnie na nic czasu, a o gotowaniu już nawet nie myślisz? W pośpiechu łapiesz gotowe, kupne przekąski i dania, które sprawiają, że tyjesz i źle się czujesz?

Nic dziwnego. Aż roi się w nich od konserwantów. To na dłuższą metę zniszczy nie tylko Twoją figurę i samopoczucie, ale również może doprowadzić do poważnych problemów z żołądkiem.

W takich chwilach zjawia się on - przepis na domową zupkę chińską. Jest prosta, szybka, smakuje dokładnie tak jak ta kupna, ale w przeciwieństwie do jej sklepowej koleżanki jest zdrowa.

Domowa zupka chińska. Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 2 suszone grzyby (najlepiej mun)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej

Domowa zupka chińska. Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obierz i pokrój obieraczką w długie, cieniutkie plastry.
  • Kapustę umyj i pokrój dość grubo. Grzyby namocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną pokrój.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Imbir zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
  • Rozgrzej na patelni nieco oleju i przesmaż na nim imbir i czosnek.
  • Gdy zaczną intensywnie pachnieć (po ok 1 min) dodaj marchewkę, kapustę i grzyby.
  • Smaż 1-2 minuty mieszając po czym wlej 4 szklanki wody i zagotuj.
  • Kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do zupy, gotuj kilka minut.
  • Zupę przypraw solą, pieprzem, kurkumą i sosem sojowym, dodaj posiekane chili.
  • Zgaś ogień i dodaj makaron, przykryj i poczekaj kilka minut aż napęcznieje.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie żyje ceniony ratownik medyczny. Zmarł na powikłania
Piekło w zielonogórskim DPSie: larwy w nodze i amputacja. Jest akt oskarżenia
Donald Trump ogłosił się "królem", a potem pojawiło się to zdjęcie. Wybuchła afera
Kalisz. 5-latek wjechał w samochód i zaginął. Dramatyczny apel policji
Absurdalne zachowanie Świątek. Przegrała i okazała brak szacunku wobec trenera
Czeska alpejka wybudzona ze śpiączki farmakologicznej. Co z jej stanem zdrowia?
Na jego pole spadł fragment rakiety Falcon. "Pieniądze by się przydały"
Zaufanie do Zełenskiego wciąż wysokie. Kijowski Instytut Socjologii: słowa Trumpa to manipulacja
Podsyp tym rododendrony. Wiosną będą uginać się od kwiatów
Sepsa, a nawet śmierć. Tym dla pacjentów onkologicznych mogą się skończyć niewyleczone zęby
Tak przedłużysz świeżość wędzonej ryby. Prosty sposób
"Druga armia świata". Oto, kogo Rosjanie wysyłają na front
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić